TERE KÕIGILE !

Siia leheküljele tahan kirjutada kehahooldustest üldisemalt.Eks me naised ikka avastame kevadel (enne rannahooaega ), et meil on kogunenud mõni kilo juurde. Ja kohe hakkab "häirekell lööma", appi, mul on tsellu.

Materjalid olen siia saanud oma koolitajatelt DEBORAH BRACHHI (Itaalia ) , IRINA TUHKRU ja MAIRI LEPPMETS. Suured tänud neile.!!  Ja muidugi raamatutest.

Meesarstid võivad loomulikult kahelda tselluliidi olemasolus, kuid küsige ükskõik milliselt naiselt ja ta ütleb, et tselluliit on tegelikkus."Apelsinikoor" reitel ja kühmulised tuharad kannatuste allikaks suuremale osale õrnema soo esindajatest. Tselluliit ründab võrdselt nii paksukesi kui kõhetuid. Ehkki meditsiiniliselt vaatepunktist ei anna see põhjust tõsisemaks muretsemiseks, rikub see tuju ja tekitab hingelist ebamugavustunnet. Tselluliit on inetu, tselluliit põhjustab kannatusi. Mida siis ette võtta? Kuidas sellest jagu saada? Leidub meetodeid, mille abil on võimalik vabaneda ladestunud mürkainetest ja vähendada nahaluse rasvakihi teket. Halb uudis on, et pole ühtki imemoodust vabaneda tselluliidist ühe päevaga. Tselluliidi üle võidu saavutamine nõuab aega ja visadust, õige dieedi, korrapärase massaaž ja spetsiaalsete harjutuste abil võite aja jooksul saavutada häid tulemusi.

MIS ON TSELLULIIT !!!

Vastupidiselt laialt levinud arvamusele ei ole tselluliit mitte ainult kosmeetiline puudus, vaid ka terviserike. Oletatakse, et tselluliidi all kannatab ligi 80% igas vanuses naistest - tütarlastest kuni ammu klimateeriumiea ületanud daamideni. Sellele vaatamata suhtub enamik arste tselluliidi olemasolusse endiselt üsna skeptiliselt.

Meditsiinihariduse programmi selle õppimine ei kuulu, see on ka üks põhjuseid, miks arstid möönavad vastumeelset tselluliidi olemasolu. Isegi neil meedikutel, kes probleemi tunnistavad, pole professionaalsest vaatepunktist lähtudes informatsiooni tselluliidi tekkepõhjuste ja ravimise kohta.

TÕDE VÕI VÄLJAMÕELDIS ??

Selgemaks ei muuda ka tõsiasi, et tselluliiti ei saa üheselt nimetada ei haiguseks ega normaalseks terviseseisundiks. See on piiripealne seisund, mis ei kujuta küll otsest ohtu elule, kuid mille puhul ei saa siiski alahinnata sümptomeid nagu valuaistinguid, vedelikupeetus ja vere- ning lümfiringluse häiritus kahjustatud kehapiirkondades. Samuti tuleb arvesse võtta psühholoogilist mõju, mis mõne tselluliidi käes kannatava naise jaoks võib osutuda üsna määravaks. Doktor Elizabeth Densey   nimetab tselluliidi "kergeks häireks", kuid tunnistab, et selle all kannataval inimesel on suurenenud risk sügava veenitromboosi ja sidekoe infektsoosse põletiku tekkeks. Ta on jõudnud järeldusele, et pole sugugi kahjutu kanda eneses kilogrammide kaupa metaboolseid toksiine.

Skeptikud, eriti meessoost, väidavad sageli, et tselluliit ei erine milleski tavalisest rasvast. Tuleb tunnistada, et skeptikutel ei jagu piisavalt tähelepanelikkust. Kui tselluliit on "lihtsalt rasv", siis miks tabab see normaal- ja alakaalulisi naisi, kellel on tervikuna õiged kehaproportsioonid? Tõepoolest, tselluliidiga kaasneb sageli liigne rasva ladestumine, aga see pole üks ja seesama. Tselluliit tekib nahaaluses rasvkoes, eriti reitel ja istmikul, kus naistel tavaliselt rasvavarud asuvad. Lisaks võib tselluliit tekkida põlveümbruse piirkonda ja õlavartele. Tselluliidi kalduvus tekkida keha teatud "kriitilistesse" piirkondadesse eristabki teda tavalisest rasvkoest, mis harilikult jaotub kehal ühtlaselt. Tselluliidist kahjustunud kohad erinevad tervest rasvkoest silmaga vaadates ja käega katsudes. Rasvkoe pealispind on sile, kuna terved rasvarakud suudavad vabalt ümber asetuda, ent tselluliidi puhul on rasvarakkude kogumid kindlalt seotud sidekoega, otsekui oleksid nad kokku kleebitud.

Nagu paljud naised on juba kogenud, ei ole tselluliidist võimalik vabaneda ainult dieedi ja kehaliste harjutustega. Liigsed kilod kaovad, lihased muutuvad tugevamaks, ent lohukesed ja kühmud nahal jäävad ikka sinna, kus nad olid. Milles siis asi : "Rasvarakk töötab nagu vabrik. Tema ülesanne on rasvhappeid ühtedel tingimustel säilitada ja teitel tingimustel vabastada. selle vabriku töölisteks on ensüümid, kelle tegevusest sõltub raku töö. Tselluliit on otseselt seotud ensüümide muutunud talitlusega." Teiste sõnadega, tselluliidi puhul ei toimu dieedi ja füüsilise koormuse korral tervele rasvkoele omast rasvhapete vabanemist, süüdlane selles on ensüüm lipaas. Naistel on eriline soodumus tselluliidi tekkeks, kuna nad on tundlikud naissuguhormooni östrogeeni suhtes.

Ent tselluliidil, erinevalt rasvast, ei ole kasulikke omadusi. Tselluliidi ilmumine annab märku tõsisest hädast- organismi saastumisest. Kohtades, kuhu tseluliit tekib, hoitakse rasvkoesse maetuna jääkaineid ja mürke, et muuta nad organismile võimalikult vähem kahjulikuks. Tselluliit annab selgelt märku, et organismi puhastumisprotsessid on häiritud.

Kuidas teha kindlaks, kas meil on tselluliit? Pigistage rasvakiht reiel pöidla ja nimetissõrme vahel kokku. Kui teil on tseluliiti, näete väikseid mügarikke ja sõmeraid, mis sarnaneb kohupiimale. Sõltumata vanusest, kehakaalust ja nahatüübist võib "apelsinikoor" olla vähemal või rohkemal määral nähtav. Aastaid kestnud tselluliidi puhul räägivad sügavad lohud ja reljeefsed kühmud ise enda eest. Tselluliidist kahjustunud kohad on sageli ülejäänud nahapinnast heledamad ja käega katsumisel jahedamad. Sellel on kaks põhjust: esiteks, rasv on halb soojusjuht, ja teiseks, tselluliidi korral on vereringlus kahjustatud koe kapillaarides häiritud. Kauaaegse tselluliidiga kohad võivad tunduda tuimad, koed on kaotanud elastsuse. Kui koed on põletikust haaratud ja paistes, võivad nad käega katsumisel olla tundlikud ja isegi valulikud.

TSELLULIIDI TEKKEPÕHJUSED!!!!

Leidub terve rida tselluliidi teket soodustavaid tegureid. Esimesel kohal on vereringehäired. Veri varustab keha rakke hapniku ja toitainetega. Vedeliku ja jääkainete kuhjumine häirib seda protsessi, rikkudes vere ja lümfi mikrotsirkulatsiooni. Nõrk vere- ja lümfiringlus rasvkoe mikroskoopilistes kapillaarides tähendab, et rakud on "näljapajukil" ning jääkained ja mürgid eemalduvad lümfisüsteemist ainult osaliselt. Ebapiisav tsirkulatsioon võib tekkida aeglustunud ainevahetuse korral.

Rasva, jääkainete ning vedeliku kuhjumine tekitab omakorda tselluliidisõlmekesi. Rasvarakud liiguvad ülespoole, naha keskmisse kihti dermasse, kus nad koonduvad sõlmedeks, need aga satuvad kollageenikiudude sekka. Aja jooksul tekivad sidekoekiududega põimunud suured rasvarakkude kogumid, mis suruvad kokku kapillaarid ja tekitavad paisunähte ning jääkainete edasist kuhjumist. Nii sünnib tselluliit.

Tselluliidi tekkepõhjusteks on veel teisigi tegureid stress, meie keha puhastussüsteem (lümfisüsteem), naissuguhormoonid, toitumine,kohvi, alkohol, nikotiin ja palju muud. Muuseas, kas tead, et antibeebipillid, on suured kurja juured? Peale selle, et nad löövad hormoonide majapidamise segi ja võivad näonahka rünnata, soodustavad nad tselluliidi teket.

 

Enne kui asute võitlusse tselluliidiga, öelge endale(see on väga oluline), et tselluliidist on võimalik jagu saada, sööstmata valuliku ja kalli kosmeetilise kirurgia poole, kuid see nõuab piisavalt palju tahtejõudu ja visadust. Aeg- ajalt võib teile tunduda, et teil on sellest võitlusest kõrini. Sellistel hetketel tuleb selgelt näha eesmärki. Mõelge sellele, et võite olla uhke oma keha üle.

Iga pisemgi liigutus ilu nimel annab vastulöögi tselluliidile. Nagu keha kuiv harjamine, massaaž, kehahooldused, veeprotseduurid ja kõige olulisem vee joomine.

Jälgige, et jooksite ära oma igapäevase veenormi.Umbes miljon korda oled kuulnud, et 8 klaasi vett päevas on kohustus. Ostke gaseerimata mineraal- või joogivett, sest gaseeritud vesi on kergelt happelise reaktsiooniga. Teie organism vajab palju puhast vett, et täiendada sagenenud urineerimise läbi kaotatud vedelikuvarusid. 20 mürgiga kohvi pealt peaks kokku hoidma. Kohvi ja musta tee asemel jooge taimeteesid, kuni 3 tassi päevas. Piparmündi-, apteegitilli- ja kummelitee parandavad seedimist jne. 

Säilitusainetega toiduained (vähemalt neid, mille E ületab juba 400 piiri, nt. E425 ja E467) üldse vältima. Dieetide aeg hakkab õnneks mööda saama ja tähelepanu pööratakse mõistlikule söömisele- näljutamine venitab ju sidekoe välja. Vahepeal immuunsüsteemi turgutajana reklaamitud õunaäädikas on ka hea. Miks? Õunaäädikas puhastab soolestikku ja leevendab pisut ka söögiisu. C vitamiini (maasikad, kiivid ja tsitrusviljad) tarbimine ääretult kasulik, kuna see tugevdab sidekude.  Kui oled kuulnud ingverijuure kasulikkusest, siis tead, et on tervisele väga kasulik. Peale selle ergutab seedimist ja põletab rasvagi. Tee tegemiseks viiluta 3 cm pikkune kooritud tükk, kalla klaasitäis vett peale, keeda ja lase 10 minutit tõmmata.

Nälja vaigistamiseks võiks teil külmkapis olla valmis keedetud pruuni(lihvimata) riisi. Kui tunnete, et kohe-kohe olete nälga suremas või kisub vägisi "keelatud" toidu poole, sööge ära üks ports riisi. See ei riku teie režiimi. Lihvimata riis on suurepärane toit, kergesti seeditav ja imab soolestikust mürkaineid.

Taimeriigist: Viimastel aastatel koguvad rohkem populaarsust nn. roheline kosmeetika ja nahahooldusvahendid.

Teadlased uurivad vilju, lehti, juuri, koort ja teisi  taimeosi tselluliidiravis tõhusate ainete sisalduse suhtes. On ju teada kõigile, et allergia on tõusuteel. Samuti on tselluliidivastaste vahendite tootjad hakanud lisama preparaatide koostisesse eeterlikke õlisid, mida kasutatakse aroomiteraapias. Tselluliidiravis väga tõhusate õlide hulka kuuluvad basiiliku, apteegitilli, greibi, kadaka, sidruni,  pune, patšuli, rosmariini, tüümiani eeterlikud õlid. Eri õlide raviomadused on erinevad.

Toon mõned vannisegud, mis soodustavad liigse vedeliku väljutamist organismist, vereringe paranemist ja toksiinide eritumist.

*Võtke vanni 10-20 minutit

1) 8 tilka tüümiani eeterlikku õli (EÕ) + 4 tilka sidruni EÕ

2) 8 tilka salveiõli + 4 tilka patšliõli

3) 6 tilka rosmariiniõli + 6 tilka kadakaõli

4) 6 tilka puneõli + 6 tilka sidruniõli

* Surnumere soola vannid on maailmas tuntud oma erakordsete omaduste poolest, olles eriti puhtad ja suure mineraalide sisaldusega. Soodne variant lümfitegevuse ja ainevahetuse ergutamiseks ning üleliigse vedeliku väljutamiseks. Veetemperatuur peaks olema 37 C ja vanni kestus ca 15 minutit. Soovitav on vanne teha 2 korda nädalas.

*Kui lähed salongi kuuri tegema, arvesta, et mõjutatakse lümfisüsteemi, seega peab ise 100% terve olema. Kuigi see kuur teeb kehale ainult head, on põletiku korral oht. Lümfiringe kiirendamisel kandub ka põletik kehas kiiremini edasi. Ja ei maksa loota, et 10-12korrane kuur otsemaid saledaks ja sihvakaks, kui ise üldse kaasa ei aita." Üksi kakelda ei saa". Just protsetuuride ajal ja pärast, kui süsteem on elavam, on parem ka ise aktiivselt ainevahetust ja jääkaineid mõjutada. Seega on vesi ja roheline tee eriti mõjusad.